måndag 14 juli 2008

Att vandra med åsnor

Fransmannen Jacques Abdelaziz är just nu i Sverige. För den som inte vet vem han är så kan jag berätta att han är mannen som vandrar genom Europa tillsammans med sina två åsnor. Just nu är han som sagt i Sverige och han ska vara tillbaka i Frankrike i Oktober när hans ena son gifter sig. I ett uttalande i Aftonbladet idag så säger han att vi svenskar är vänliga men att vi saknar glädje. Hur kan en fransman som vandrar med två åsnor säga en sådan sak? Hur kan han veta något som gör att han kan döma oss på detta sätt??
Men kanske vet han mer än vad vi tror. Han har ju trots allt vandrat genom större delen av Europa. Han har träffat fler människor än dom flesta andra och han har kunnat observera fler människor än dom flesta andra i världen. Han om någon vet nog om vi svenskar saknar den glädja som han har sett i många andra delar av världen och vi svenskar borde kanske lyssna på honom. För mig är han lite av en profet, inte som Jesus eller Mohammed eller Moses utan mer en person som kan döma oss utifrån det han har sett i andra delar av Europa. Han kanske inte har en lösning på problemet (eller så kanske han har en, vad vet jag) men han kan peka på oss och säga hur vi beter oss utan att fördöma oss.
Om det finns någon som kommer att leva längre än dom flesta andra så skulle jag gissa på att det är Jacques Abdelaziz, mannen som vandrar med åsnor.

Inga kommentarer: